07 februari 2009

Ett förbud ska egentligen inte behövas

Läste på svd att hästar med sjukdomsgenen OLWS nu är okej att avla på igen. Jordbruksverket har visst ändrat på reglerna efter påtryckning (eller kanske några väl placerade mutor?) från vissa avelsföreträdare.

Vad hästar med denna gen har för plus är visst följande, de får en fläckig färg som vissa anser vara vacker. Nackdelen med genen är att om båda föräldrarna har den så kommer fölet med 25 procents sannolikhet dö i tarmvred inom två dagar efter fölningen. Givetvis ska dessa hästar inte avlas på, ett förbud ska inte ens behövas.

Däremot tror jag inte detta kommer bli något stort problem inom travet. Hästens färger är av väldigt lite intresse. Det är dess förmåga att prestera som är intressant. Inte heller är det så där jättekul att betala kanske 100 000 för att få ett sto betäckt med en hingst, och elva månader senare dör fölet, två dagar efter det föds, i fruktansvärda smärtor.

Dock, för dem som säljer hästar på utseende så kan ju kalkylen komma att se annorlunda ut. Men, det är vidrigt och Jordbruksverkets agerade känns väldigt omotiverat, i alla fall ur förnuftssynpunkt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är väl endast i utställningsvärlden som hästens färgteckning är av intresse... det blir liksom i hundaveln utseendet som styr när det kommer till utställning. Skit samma om de är sjuk och mentalt jäkligt otrevliga... behövs lite regler där också! Nu var jag lite pessimistisk märker jag, men sånt är livet ibland :)
Ha en bra dag!